Er wordt gestreefd naar een ingekorte termijn van vijf jaar voor mensen die kanker hebben gekregen.
Als je een hypothecair krediet neemt, ben je meestal verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. En wil je je gezin beschermen, dan is een verzekering gewaarborgd inkomen een must. Om een dergelijke verzekering te onderschrijven moet je als kandidaat-verzekerde voldoen aan een aantal voorwaarden betreffende jouw gezondheidstoestand. Kanker speelt dus een rol in het al dan niet kunnen afsluiten van deze verzekering. Daarom kwam de verzekeringssector en de wetgever tussen met het zogenaamde "recht om vergeten te worden voor kankerpatiënten". Deze wet werd recentelijk uitgebreid. Lees er hier meer over.
Voorgeschiedenis
In dit artikel van februari 2021 hadden we het over het recht om vergeten te worden voor ex-kankerpatiënten. Sinds 2020 kunnen mensen die kanker hebben gehad of zelfs achter de rug hebben, een schuldsaldoverzekering afsluiten zonder dat ze een hogere premie moeten betalen, mits ze wachten tot tien jaar na het behandelen van de ziekte. Voorheen konden deze mensen geen schuldsaldoverzekering afsluiten, of betaalden ze een flink hogere premie. Ook begin 2022 berichtten we over het feit dat het recht om vergeten te worden nu ook geldig was voor de verzekering gewaarborgd inkomen. Dit op basis van een gedragscode binnen de verzekeringskoepel Assuralia. Hierbij werd de situatie voor schuldsaldoverzekeringen de facto uitgebreid tot verzekeringen gewaarborgd inkomen. Volgens medische statistieken is de periode van tien jaar te lang, omdat mensen die al vijf jaar kankervrij zijn nauwelijks nog risico lopen op een terugval. Daarom keurde het federale parlement in oktober 2022 de wetsvoorstellen goed die de periode waarna het recht om vergeten te worden in werking treedt inkort en meteen ook wettelijk uitbreidt naar verzekeringen gewaarborgd inkomen.
10 jaar wordt 8 jaar of 5 jaar
De wet treedt in werking op 27 november 2022. De algemene wachtperiode wordt vanaf dan acht jaar. Maar er zal ook een ingekorte termijn van vijf jaar van kracht worden voor mensen die kanker hebben gekregen toen ze jonger waren dan 21 jaar. Dit komt omdat statistieken laten zien dat het risico op terugval bij mensen die op zo'n jonge leeftijd kanker kregen zeer beperkt is. Voor mensen die na de leeftijd van 21 kanker hebben gekregen, zal de termijn eerst worden ingekort tot acht jaar. Maar vanaf 2025 geldt ook voor hen de periode van vijf jaar. Naast deze algemene termijn is er ook een referentierooster dat voor specifiek omschreven kankeraandoeningen kortere termijnen bevat.
Wanneer ben je genezen?
Vanaf 27 november 2022 kun je gebruik maken van het recht om vergeten te worden als je acht jaar genezen bent van kanker. Maar wat valt precies onder "genezen"? De wet verwijst naar "de datum waarop de actieve behandeling van de kankeraandoening werd beëindigd, in afwezigheid van een nieuwe opstoot van kanker". Dit kan onder andere betekenen dat radio- of chemotherapie is gestopt of dat chirurgische ingrepen zijn beëindigd. Bovendien mag je ook niet terugvallen binnen de acht jaar na het einde van de behandeling. Heb je als verzekeringnemer een klacht over hoe deze nieuwe regel wordt toegepast? Dan kun je altijd terecht bij de Ombudsman Verzekeringen.
Wat met de verzekering gewaarborgd inkomen?
Sinds 1 februari 2022 geldt er al een gedragscode van Assuralia die dit recht uitbreidt naar de inkomensverzekering. Deze code heeft een algemene termijn van tien jaar na het einde van de succesvolle behandeling ingevoerd. Met de wet zal het recht om vergeten te worden nu ook van toepassing zijn op aanvragen voor een verzekering gewaarborgd inkomen. Ook hier geldt: de termijn wordt verlaagd naar acht jaar en vervolgens in 2025 naar vijf jaar. Voor mensen die voor hun 21ste een kankerdiagnose kregen, geldt meteen een algemene termijn van vijf jaar na het einde van de succesvolle behandeling. Bemerk dat een verzekeraar wel mag de blijvende arbeidsongeschiktheid die bestaat op het moment van het afsluiten van de verzekering uitsluiten van de dekking. Het positieve is dat de verzekeraar de verzekering niet kan weigeren en geen hoge medische bijpremie kan aanrekenen vanwege de kanker.
Wat met chronisch zieken?
Ook voor mensen met andere chronische ziekten verbetert de situatie op vlak van verzekeringen. Er zullen aparte termijnen worden vastgesteld voor deze ziektes in zowel het referentierooster voor de schuldsaldoverzekering als in het rooster voor de verzekering gewaarborgd inkomen. We herhalen dat er al regels bestaan voor chronisch zieken die een schuldsaldoverzekering wensen aan te vragen. Mensen die chronisch ziek zijn, blijven extra betalen voor een schuldsaldoverzekering. Echter worden de meerkosten (de kost bovenop de normale premie) beperkt tot maximaal 1,25 keer het normale tarief. Als een verzekeraar een hogere premie wil vragen, zal dat niet langer op de kosten van de zieke persoon zijn. In het geval de verzekeraar en de dokter het niet eens zijn over de aard van de ziekte, zal het opvolgingsbureau (en dat specifiek voor schuldsaldoverzekering) tussenbeide komen.
Meldingsplicht
Al het bovenstaande betekent niet dat een kandidaat-verzekerde zijn aandoening niet moet melden aan de verzekeraar. Hij moet nog altijd spontaan of bij nieuwe medische formaliteiten zijn medische voorgeschiedenis bekend maken aan de verzekeraar.
Meer lectuur:
https://www.komoptegenkanker.be/blog/de-uitbreiding-van-het-recht-om-vergeten-te-worden-in-5-vragen
https://www.assuralia.be/nl/recht-om-vergeten-te-worden/verzekering-gewaarborgd-inkomen